Michelin reclame-affiche 1898
Nieuwe look voor het Michelinmannetje Bibendum
3 mei 2018

Welke informatie geeft de zijkant van een autoband?

zijkant autoband

zijkant autobandEen combinatie van cijfers, letters en soms zelfs symbolen staat op de zijkant van elke autoband. Het is informatie waarmee de autoband zich aan u voorstelt en vertelt wat hij kan. Informatie die van essentieel belang is om te weten wanneer u autobanden koopt. Maar wat betekent die informatie nu eigenlijk? Premio Mario Verkade legt het u uit.

Op de foto tonen we u een voorbeeld van zo’n combinatie van cijfers en letters. In dit geval is dat: 235 / 45R17 97V.

235
Het eerste getal op de zijkant van de autoband geeft de breedte van de band in millimeters aan. Deze autoband is dus 235 millimeter breed.

45
Het tweede getal staat voor de verhouding tussen de hoogte en de breedte van de autoband. De hoogte wordt uitgedrukt als percentage van de breedte. Het getal 45 zegt dus dat de hoogte 45% bedraagt van de breedte van deze autoband. Dat is dus 45% van 235 millimeter.

R
De letter R geeft aan dat deze autoband een radiaalband is. Een radiaalband zorgt voor meer grip en flexibiliteit dan zijn tegenhanger, de diagonaalband.

17
Het getal rechts van de R geeft de diameter van het wiel / de velg aan. Let op, deze diameter wordt uitgedrukt in inches in plaats van centimeters. 1 inch is 2,54 centimeter. Dus deze diameter is 17 inches groot, oftewel 43,18 centimeter.

97
Het laatste getal geeft het draagvermogen van een autoband aan. Met dit getal kan de monteur van Premio Mario Verkade bepalen wat het maximale gewicht is dat deze autoband kan dragen. Daarmee kan hij ook berekenen of alle autobanden samen sterk genoeg zijn om de auto te dragen. Voldoende draagkracht is immers wel zo handig als u niet door uw autobanden wilt zakken.

V
De maximumsnelheid van de autoband wordt aangegeven door de laatste letter. Dus hoeveel kilometer per uur een autoband kan hebben.

Symbolen autoband

U kunt op autobanden ook de symbolen M + S aantreffen. Dat betekent modder en sneeuw. Ook een sneeuwvlok wordt op autobanden geplaatst. Beide symbolen geven aan dat de autoband geschikt is voor koude / winterse weersomstandigheden.

Hebt u vragen over de zijkant van uw autoband?

De monteurs van Premio Mario Verkade staan voor kwaliteit en service en beantwoorden graag uw vragen.

Stel uw vraag